duminică, 25 iulie 2010

Apelul la autoritate

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Apelul_la_autoritate :

Un apel la autoritate este un tip de argument în logică ce constă în susţinerea valorii de adevăr a unei aserţiuni pe baza autorităţii, cunoştinţelor şi poziţiei persoanei care face aserţiunea. Este cunoscut si sub denumirea de argument din autoritate, argumentum ad verecundiam (Latină: argument din respect) sau ipse dixit (Latină: el însuşi spuse). Este o metodă în obţinerea cunoştinţelor descriptive, dar este o eroare logică în contextul logicii, deoarece validitatea unui argument nu decurge din credibilitatea sursei. Cazul opus ar fi atacul ad hominem în care se respinge argumentul pentru că cel care l-a formulat nu are autoritate sau poate fi altfel contestat.
Pe de altă parte, nu implică o eroare logică în simpla argumentare că o aserţiune făcută de o autoritate este adevărată, în contrast cu afirmaţia că autoritatea este infailibilă în principii şi deci nu poate fi supusă criticilor. Astfel o aserţiune poate fi adevărată sau valoarea de adevăr nu este demonstrabilă sau poate fi probabilă prin atribuirea ei unei autorităţi, iar afirmaţia că acea aserţiune este adevărată poate fi subiect al criticilor şi e posibil să reiasă ulterior ca fiind greşită.
Dacă există o critică ce contrazice aserţiunea unei autorităţi, simplul fapt că aserţiunea îşi are originea în acea autoritate nu este un argument pentru ignorarea criticii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu